Ultrazvok srca, organa, ki poganja kri

ultrazvok srca

Srce je eden od najpomembnejših organov v telesu. Brez srca ni mogoče živeti, vsaj ne dolgo. Medicina je sicer že tako zelo napredovala, da je pred nekaj leti en moški lahko preživel brez srca šest mesecev, nekaj mesecev za tem pa so zdravniki izvedli inovativno operacijo, pri kateri so pacientu odstranili srce in ga nadomestili z mehanskimi črpalkami. Kljub temu srce ostaja organ, brez katerega telo ne more preživeti, saj srce poganja kri po žilah in s tem telo oskrbuje z vsemi snovmi, ki ga potrebuje za normalno delovanje. Ko delovanje srca ni več v mejah normale, je potreben ultrazvok srca Ultralab ambulanta je pravi naslov za tak pregled.

Ultrazvok srca prikaže sliko srca

Drugo ime za ultrazvok srca je tudi ehokardiografija. Ob izvajanju takšnega pregleda zdravnik specialist pridobi natančno sliko srca, s katero vidi, kako srce deluje. Za pregled ultrazvok srca Ultralab diagnostična ambulanta zahteva plačilo z natančno in vnaprej določeno ceno, pri čemer pa pacientu v zameno za to ponudi odlično storitev in vrhunske strokovnjake. Z ultrazvočnim pregledom srca se da ugotoviti več stvari. Dober ultrazvok srca pokaže velikost in obliko votlega organa in njegovih velikih žil, pokaže raztezanje in krčenje levega in desnega prekata, med katerim se kri požene po telesu, nato se srce spet napolni s krvjo. Ultrazvočni pregled srca pokaže tudi delovanje zaklopk in morebitne strdke v srčnih votlinah.

Ultrazvok srca nerojenega otroka

Srce odraslega je večje kot srce otroka, še posebej srce nerojenega otroka. Ker je kdaj treba pregledati tudi srce nerojenega otroka, je na voljo tako imenovani fetalni ultrazvok srca. Ultrazvočni pregled srca nerojenega otroka se izvede s pomočjo sonde. Ta oddaja ultrazvočne valove, pri čemer nerojeni otrok ni podvržen sevanju, zato pregled zanj ni nevaren. Na tak način se preveri razvoj srca in to, kako deluje srce nerojenega otroka. Tak ultrazvok srca poleg delovanja srca prikaže pretok krvi. Takšna preiskava srca se opravi, da se ugotovi, ali ima otrok kakšno srčno napako, ki bi lahko otežila njegovo življenje.