Najpomembnejše ograje v stanovanju

tradicionalna balkonska ograja

V notranjosti stanovanjskih prostorov nimamo veliko opravka z ograjami. Teh smo bolj vajeni zunaj, kjer so ograje veliko bolj izrazite – uporabljamo jih za razmejevanje parcel in preprečevanje dostopa vsiljivcem, pa tudi za ograjevanje vrtov, dvorišč in drugih prostorov, nenazadnje pa lahko služijo celo kot dekoracija. A tudi v notranjosti stanovanj včasih najdemo kakšno ograjo, ki ima zelo pomembno nalogo in ključno prispeva tudi k izgledu prostorov. Pomembno je, da takšnih ograj ne zanemarjamo, temveč jih upoštevamo kot pomemben element stanovanjske opreme. Gre namreč za varnostno opremo, ki je ključnega pomena za varno in prijetno bivanje.

Stopniščne ograje

Najpogostejše so v stanovanjskih prostorih stopniščne ograje, ki varujejo večja stopnišča. Praviloma se ograja uporablja na vsakem stopnišču, ki vodi do višjega nadstropja, pa tudi na manjših stopniščih je ograja še kako dobrodošla. A to je povsem odvisno od situacije – stopniščne ograje so koristne in uporabne, včasih pa se jim lahko vseeno izognemo, na primer pri širokih in velikih stopnicah, ki ne predstavljajo posebne nevarnosti za padce. Seveda pa imajo stopniščne ograje tudi to nalogo, da pomagajo pri hoji po stopnicah, nenazadnje služijo tudi oblikovanju vizualnega vtisa prostora.

Balkonske ograje

Tudi balkonska ograja ima pomembno vlogo zagotavljanja varnosti stanovalcev. Balkoni sicer niso zaprti stanovanjski prostori, jih pa vseeno lahko štejemo pod stanovanjske prostore. So tudi dokaj pogosto v uporabi in predstavljajo tveganje za morebitne nezgode, predvsem padce. Balkonska ograja služi prav temu, da odpravi tveganje v takšnih primerih, saj učinkovito prepreči padce z balkona. Gre torej za eno izmed najpomembnejših ograj v stanovanju, tudi če se balkon nekoliko bolj redko uporablja. Spet pa ima tudi balkonska ograja še nekatere druge naloge, ki jih mora zanesljivo opravljati. Pravzaprav lahko takšno ograjo uporabimo še za celo vrsto drugih namenov, nenazadnje tudi za odlaganje stvari ali celo za obešanje cvetličnih loncev in korit.